sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kashmirin lämpö talven kylmyydessä

Kantapään kautta olen oppinut materiaalien laadun tärkeyden. Vaikka halvemmat ketjuliikkeet myyvät välillä aivan ihania neuleita, niin olen tullut siihen tulokseen, ettei niiden ostaminen vain kannata. Välillä voi tietty löytyä helmiä, kuten Mangon 100%-puuvillaneule, jonka esittelin aiemmin. Kannattaa siis kuitenkin pitää silmät auki eri liikkeissä, nimittäin ihan välillä halvemmatkin kejut tekevät vähän kalliimpia neuleita, joissa on sitten käytetty hyviä materiaaleja. Useimmiten kuitenkin halvempiin neuleisiin on sekoitettu akryyliä, joka ei sitten sitä laadukkainta materiaalia ole. Hyviin materiaaleihin kannattaa loppupeleissä satsata, sillä ne kuitenkin kestävät aikaa ja käyttöä.

Toinen hyvä puoli kunnon materiaaleissa on taludellisuus. Opiskelijana tiedän, että mieluiten sitä kävisi hakemassa H&M:stä jonkun neuleen 15€:lla, jolloin pääsisi helpommalla. Totuus on kuitenkin se, että olen tainnut parin vuoden sisällä käyttää pari sataa euroa erilaisiin neuleisiin, kun ne ovat vain menneet niin pilalle lyhyessä ajassa, että sitten on taas ostettava uusi. Parilla sadalla eurolla saisi materiaalista ja merkistä riippuen 2-3 laadukasta neuletta, jotka kestäisivät hyvänä parhaimmilllaan kymmeniäkin vuosia. Äidilläni on monia neuleita, joita hän käyttää vuodesta toiseen ja aina ne näyttävät yhtä hyviltä! (Heh, äitini on myös todella tarkka vaatteistaan, mulla onkin paljon opittavaa häneltä..)


Nyt olenkin siis päättänyt, etten osta kaappiini enää yhtään akryylisekoitteista neuletta. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, etten voi syksyn aikana ostaa itselleni kuin noin yhden neuleen, enempään ei nimittäin ole varaa. Toisaalta tänä syksynä ostamaa kalliimpaa neuletta saan ihan varmasti käyttää myös ensi vuonna.

Sain syntymäpäivälahjaksi lahjakortin Espritille ja tiesin tasan tarkkaan mitä halusin lahjakortillani ostaa. Olen jo erittäin kauan ihaillut ja näpräillyt kashmirmateriaalia erilaisissa neuleissa ja huiveissa ja tiesin, että omaan kaappiin on saatava pehmeä ja lämpöinen kahsmirneule. Yli kuukauden kävin joka päivä Espritissä kurkkimassa, josko olisi tullut jotain kivaa kashmirneuletta, kunnes vihdoin pari viikkoa sitten törmäsin aivan ihanaan neuleeseen. Kyseinen neule näytti niin ihanan pehmoiselta, että tiesin jo kaukaa siinä olevan kashmiria. Yllätyin kuitenkin vielä positiivisesti, kun luin tuoteselosteen: 100% kashmiria. Oli melkeinpä turhaa mennä sovituskoppiin, tiesin nimittäin melko varmasti, että kyseinen neule on tulossa matkaani.


Neule on tosiaan materiaalinsa puolesta ihanan tuntuinen ja aina neuleen ollessa päällä tekee melkein mieli halia itseään! Kerroin poikaystävälle tästä, niin hän ehdotti, että hankittaisiin tulevaisuudessa kashmirista tehty torkkupeitto. Itse en usko, että se olisi fiksua; en nimittäin ikinä pääsisi silloin pois sohvalta.

Neule ei itseasiassa ole ainoa kashmiruutuus kaapissani. Gantin alennuksista tein löydön ja pelastin itselleni tämän pehmoisen ruutuhuivin edullisesti. Tämä on siis villa-kashmirsekoitteinen ja Mulberryn Check-huivia paljon pehmeämpi. Olin ajatellutkin, että huivivalikoimassani on harmaan huivin mentävä aukko, joten tämä oli siis todella hyvä löytö! 

Neule ja huivi ovat molemmat olleet ahkerassa käytössä, enkä etenkään tätä neuletta käytettyäni halua edes laittaa päälleni vanhoja huonolaatuisia puseroita. Neule on myös aivan ihanan värinen ja mallinen, tykkään siis kovasti! Neuletta on saatavilla ainakin Espritin nettisivuilta ja varmasti myös liikkeissäkin vielä. Suosittelen siis kovasti, jos jollain on kashmirneule hakusessa :)


Käytöstä vielä sen verran, että esimerkiksi kashmiria ei kannata laittaa sen arkuuden takia pesukoneeseen. Tällaisten arkaa materiaalia olevien neuleiden kanssa kannattaa aina käyttää hihallista aluspaitaa, jolloin neuleen käyttöikä kasvaa, kun se ei ole suoraan kosketuksissa kainaloihintai muihin hikoaviin alueisiin. Monet käyttävät usein vain toppeja, eivätkä ne silloin suojaa neuletta ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Neuleita kannattaa myös tuulettaa aika-ajoin - eli ihan vain viedä ulos tuulettumaan, jolloin materiaalista häviää tunkkaisuutta, eikä sitä tarvitse silloin pestä niin usein. Kashmir ja muutkin tällaiset hellät materiaalit olisi aina pestävä käsin, sillä materiaali ei välttämättä kestä pesukoneen rumputusta. Pesussa kannattaa käyttää silkkiin ja villaan tarkoitettua pesuainetta ja sitä ei paljoa tarvitse laittaa. Paras pesutyyli on puristeleva, eli ei hirveästi venyttelisi ja vääntelisi neuletta pesun aikana. Neuleita ei saisi missään nimessä laittaa henkarille kuivumaan, sillä hellät villamateriaalit venyvät helposti. Itse laitan hellät neuleet jonnekin tasolle froteepyyhkeen päälle kuivumaan, sillä kuivaustelineestä tulee helposti ranttuja. Kashmir saattaa myös ihan alussa nyppyyntyä, joskaan itsellä ei ole esimerkiksi näiden kohdalla niin onneksi käynyt. Niin käydessä ei kannata käyttää mitään nyppyjenpoistokoneita, sillä ne saattavat pahimmassa tapauksessa tehdä reiän lankaan. Muutenkin nypyt voi parhaiten poistaa ihan vain käsin, koska kuten sanottu laatumateriaaleissa nyppyyntymistä esiintyy oikeastaan vain alussa.

Heh, en siis ole mikään ammattilainen, mutta nämä asiat olen kokenut parhaiksi ja etenkin tuo aluspaidan käyttö on osoittanut ihan parhaaksi neuleiden pelastajiksi. Kuten sanottu, niin äitini on ihan hurjan tarkka vaatteidensa hoidon suhteen ja suurimman osan näistä ohjeista ja suosituksista olen saanut häneltä. Toivottavasti oli siis jotain hyötyä teillekin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)