lauantai 16. elokuuta 2014

Sintra y Cascais

Olimme Lissabonissa kokonaisen viikon ja tiesimme ihan alusta alkaen, että tulemme vierailemaan myös muita lähellä olevia kaupunkeja. Googlailin vähän ehdotuksia ja kyselin myös kavereilta suosituksia ja eniten suosituksia saivat Sintra ja Cascais. Itsekin suosittelen näitä kovasti ja toivon, että tästä postauksesta olisi jotain apua Portugaliin matkaaville :)

Sintraan pääsi tosiaan junalla, joka lähti Rossion rautatieasemalta, aseman nimi taisi olla Restauradores. Kannattaa olla tarkkaavainen, tai menee täysin aseman ohi, ei nimittäin ole mikään ihan normaali juna-asema. Ulkopuolelta rakennus näytti  nimittäin enemmänkin joltain palatsilta tai luksusteatterilta, ihan huippuhieno! Sieltä sitten perus matkustuskortilla saa menopaluun Sintraan, olisiko hinta ollut 3-5 euron luokkaa. Matkustaminen tuolla on siis ihan naurettavan halpaa. Junamatka kestää 40 minuuttia ja Sintra on päätepysäkki, eli ei tarvitse pelätä ohimenemistä ;)


Sintra on siis periaatteessa nähtävyyskaupunki. Kaupunki on ollut kuninkaallisten suosiossa ja kuninkaallisten linnoja ja linnoituksia tuolta löytyy vähän enemmänkin. Hop on, hop off- oppaat yrittävät saada asiakkaita selittämällä kuinka hurjan kaukana kaikki nähtävyydet ovat toisistaan ja vakuuttavat että ainoa fiksu tapa on todellakin ottaa vain se heidän bussinsa. Me vähän huolestuttiinkin jo, kun kyseessä olevan firman kartassa nähtävyydet näyttävätkin olevan vähintään puolen tunnin matkan päässä toisistaan. Onneksi ei kuitenkaan hypätty tähän turistibussiin, vaan mentiin ihan paikallisbussilla, joita meni viiden minuutin välein. Kyseinen bussi meni puolen tunnin ajomatkan aikana kolmen eri palatsin ohi ja monet näyttivät jopa ihan kävelevän. Me haluttiin ihan ekaksi mennä Pena Palaceen, jonka kehuttiin olevan hienoin Sintran palatseista. Kävelymatka sinne olisi ollut aika pitkä ja varmasti aika rankka mutkittelevine ylämäkineen, en tiedä miten jotkut jaksoivat tien tallata.. Jos olisi halunnut nähdä niitä matkan varrella olevia palatseja olisi ollut ihan helppo pysähtyä aina ja sitten taas myöhemmin hypätä saman bussin kyytiin ja jäädä taas seuraavan palatsin kohdalla.


Pena Palace oli tosiaan todella hieno ja oli todella mielenkiintoista nähdä miten Portugalin kuninkaalliset ovat eläneet. Huoneet olivat täsmälleen sennäköiset, kuin yli sata vuotta sitten kuningattarien ja kuninkaiden siellä oikeasti eläessä. Pena Palacen yhteydessä on myös UNESCOn suojaama luonnonmetsä, jossa olisi varmaan mennyt koko päivä kierrellessä ja ihmetellessä. Metsä oli todella kaunis ja niin lumoava ja monesti mietti, että mitähän nämä tuhansia vuosia vanhat puut ovat oikein nähneet.Meidän oli tarkoitus käydä ainakin neljässä eri kuninkaallisessa nähtävyydessä päivän aikana, mutta kas kummaa Pena Palacessa ja sen metsissä kierrellessä menikin jo neljä tuntia. Nähtävää olisi riittänyt vielä, mutta päätimme lähteä liikkeelle, että näkisimme edes yhden palatsin vielä päivän aikana. Tulimme siis bussilla alas takaisin keskustaan ja päätimme jäädä pois pysäkillä, jolla jäi tosi monta muutakin tyyppiä. Ei tiedetty yhtään miksi, mutta ei kun ihmisvirtaa seuraamaan. Satuimmekin sitten vahingossa palatsille, jonka itseasiassa olimme halunneet Penan lisäksi eniten nähdä! Sintra Palace oli siis seuraava. Mielenkiintoinen paikka sekin, mutta ei läheskään samalla viivalla Penan kanssa.Halusimme ehdottomasti kierrellä vähän kaupunkiakin, joten jätimme muut linnat ja linnoitukset tällä kertaa väliin ja luvattiin palata vielä joku päivä. Sintran kaupunki on kyllä ehdottomasti kiertelemisen arvoinen, näin kauniissa paikassa en oikeasti ole vielä käynyt. Sintrassa kannattaa ehdottomasti kierrellä ja istuskella sitten johonkin kahvilaan ja sitten tutkailla ihmisten rauhallista tallustelua kapeilla mukulakujilla. Sintra oli ehdottomasti reissun kohokohta ja jos olisimme vain aikaisemmin tajunneet, niin olisimme varanneet kaksi päivää tämän kaupungin näkemiseen. Ehkä jopa kolme. Tuonne ei kannata lähteä sellaisella mentaliteetilla, että nopeasti yhdestä palatsista toiseen, että näkee mahdollisimman paljon yhdessä päivässä. Ehdottomasti suosittelen, tiedän että ainakin itsellä jäi Sintraan niin paljon nähtävää, että takaisin olen menossa.


Nähtävyyksien lisäksi halusimme ehdottomasti yhden rantsupäivän. Cascaista oli vähän ristiriitaista palautetta, paikalliset eivät suositelleet paikkaa ollenkaan, kun taas turistit suosittelivat. Päätimme tällä kertaa olla turisteja ja mennä turistien mukana. En nyt muista juna-aseman nimeä, mutta Cascais'n juna-asema on vihreän metrolinjan päätepysäkin yhteydessä. Sama juttu taas, muutama euro tiketistä ja 40 minuuttia matkaa. Cascais'ta ei ole oikeastaan niin paljon sanottavaa, kuin Sintrasta. Junasta ulos astuessame, kävelimme noin 10minuuttia ja olimme jo biitsillä. Rantojahan kaupungissa on monta, eli valinnanvaraa löytyisi. Me olimme kuitenkin laiskoja ja jäimme ensimmäiseen vastaantulevaan. Jostain turistioppaasta luin, että kyseinen ranta oli kuninkaallisten kesäranta, enkä ihmettele. Paikka oli pieni kallioiden keskellä oleva "aukko", mikäli siis hakee jotain megarantaa, niin tämä ei ole se paikka. Me haluttiin vain ottaa aurinkoa ja pulahtaa mereen, joten oli aika sama missä oltiin.


Cascais oli ihan viihtyisä, mutta ei mikään suuri näyttävä paikka. Sintran jälkeen paikka oli aika keskinkertainen. Ei sillä, emme kauheasti kaupungissa kierrelleet, sillä monta tuntia rannallaolon jälkeen olimme hiekkaisia joka paikasta ja halusimme vain suihkuun. Kävelimme ja kiertelimme siis vähän, mutta aika mitäänsanomaton kuva paikasta jäi. Ihan hyvä, jos haluaa meren ääreen aurinkoa ottamaan. Rantoja löytyy kyllä muualtakin eli en koe, että tämä paikka on ihan mustsee-paikka. Joku saattaa olla eri mieltä, mutta tämä oli oma kokemukseni :) Voi olla myös, ettemme nähnet kaupunkia vain tarpeeksi. Ranta oli kuitenkin todella kaunis ja viihtyisä, joskin erittäin hiekkainen ;)Kuten ylistyksestäni saattaakin huomata, suosittelen Lissabonia koko sydämeni pohjasta. Tiedän, että itse tulen kaupunkiin ihan varmasti palaamaan, sillä yhdessä viikossa ei vaan saanut yhtään mitään aikaiseksi. Emme päässeet Albufeiraan delfiinejä katsomaan, niinkuin suunnittelimme, emme ehtineet tutustua Setubalin kalastajakylään, emme nähneet edes Lissabonia kokonaan, Sintrasta puhumattakaan. Jos olisin vaihtoon menossa, Lissabon olisi ehdottomasti yksi vaihtoehdoista.
Matka opetti ehdottomasti tällaiselle suunnittelijalle ja perfektionistille, että välillä voi ottaa ihan rennosti. Ei tarvitse välttämättä tietää minuuttiaikataululla, milloin bussit lähtee, ei edes tarvitse tietää millä bussipysäkillä on pois jäätävä. Jos paikka näyttää kivalta, jää pois tutkailemaan. Ainahan voi palata. Nyt yritän vähän soveltaa Lissabonin mentaliteettia omaankin elämään: välillä voi olla vähän eksyksissä, eikä haittaa vaikka ei ole päämäärää; jonnekin päätyy kuitenkin, jos tarpeeksi kauan tallustelee :)

4 kommenttia:

 1. Oi, ihanan näköistä! :) Kauhea matkakuume tulee aina näistä matkajutuista, mutta onneksi voi kohta ruveta fiilistelemään omaa reissua, johon on enää kuusi viikkoa ja pari päivää (miten niin muka lasken päiviä...). Pitääkin sitten lomailla koko kesän edestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, et pääset säki reissuun! Toi odottaminen on kyl varmaan hirveintä, ku laskee tosiaan niitä päiviä ja miettii koko ajan :P mihin oot menos?

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Reissukin oli kyllä ihana :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)